Nationaal Monument Kamp Amersfoort (NMKA) gaat AI-technologie inzetten om jongeren op een innovatieve manier te betrekken bij de geschiedenis van Kamp Amersfoort en de complexe dilemma’s waarmee gevangenen in de Tweede Wereldoorlog te maken kregen. Het museum ontwikkelt een interactieve installatie waarin groepen jongeren in gesprek kunnen gaan met een virtueel personage dat een voormalige kampgevangene representeert. De jongeren bepalen met hun vragen welke thema’s, zoals het grijze gebied tussen goed en fout onder kampbewind, worden besproken. Dit unieke project wil niet alleen het verhaal van het kamp levend houden, maar ook reflectie stimuleren op hedendaagse uitdagingen. Daarnaast werkt NMKA aan de transcriptie van 300 uur interviews met overlevenden, zodat deze verhalen breder toegankelijk worden en verwerkt kunnen worden in de interactieve ervaring. Het doel is een betekenisvolle groepsinteractie te creëren die aansluit bij de belevingswereld van jongeren.
![Transcriptie videos met AI voor ondertitels en interactieve installatie](https://improvive.com/wp-content/uploads/2024/12/Kamp-Amersfoort-Concept-Art-AI-installatie.png)
NMKA zal gebruik maken van de inzichten bij Museum de Heksenwaag. Museum de Heksenwaag heeft al ervaring met AI-technologie en gebruikt deze in de tentoonstelling “Anders?!” om discriminatie in verleden en heden te onderzoeken. Bezoekers kunnen in gesprek gaan met digitale personages, waardoor ze worden uitgedaagd om na te denken over uitsluiting en vooroordelen. De installatie richt zich op de verbinding tussen historische en hedendaagse thema’s en is beschikbaar in meerdere talen, met plannen om verder uit te breiden naar andere culturele contexten. Het museum wil deze aanpak door ontwikkelen op basis van bezoekersfeedback en het aanbod uitbreiden met nieuwe, gevoelige onderwerpen.
Samen laten NMKA en Museum de Heksenwaag zien hoe AI de kracht heeft om geschiedenis en actuele thema’s op een diepgaande en persoonlijke manier te verbinden met het publiek.
ImproVive ondersteunt beide projecten door AI en Virtual Humans in te zetten om museale verhalen toegankelijker en interactiever te maken. Verder ondersteunt SDGHub.NL het project door te betrekken in het ontwerp van de installaties.
De resultaten en ervaringen vanuit beide projecten worden samengebracht in een rapport om culturele organisaties inzicht te geven in de succes factoren en uitdagingen bij het toepassen van AI.
Het project wordt mogelijk gemaakt door bijdrages van Cultuurloket DigitALL en Provincie Utrecht.